„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – Mahatma Gandhi (mai era nevoie de prezentare?)
Aflându-ne în febra primelor traininguri OPEN de anul acesta, ne-am gândit să mai facem o trecere în revistă a ceea ce înseamnă dezvoltarea personală, această magică expresie care este uneori greșit, parțial sau chiar deloc înțeleasă.
Conceptul în jurul căruia ne desfășurăm noi majoritatea activităților poate da bătăi de cap, și nu fără motiv. Există atât de multe opinii (avizate ori ba) despre acest subiect, încât uneori parcă aduce cu politica din acest punct de vedere: toată lumea are ceva de spus despre el, indiferent de pregătiri, cunoștințe, etc.
Privită o bună perioadă cu scepticism, dezvoltarea personală începe să prindă din ce în ce mai mult teren la noi, iar asta se întâmplă în primul rând datorită celor care, în cunoștință de cauză, depun eforturi să clarifice nebuloasa ce o înconjoară. Considerată adesea un moft fără a fi înțeleasă cu adevărat, pentru noi, echipa Crilia, această noțiune constituie motivația de a ne face zi de zi treaba, cât mai bine cu putință.
Drept urmare, trebuie să ne explicăm, nu-i așa? Să arătăm negru pe alb de ce facem ceea ce facem, și încă cu atâta pasiune și drag.
Poate că noțiunea de dezvoltare personală se scaldă în ape așa tulburi deoarece cuprinde foarte multe aspecte ale vieții și pare greu de cuantificat. Poate că pare un concept atât de simplu, încât pentru unii nu mai are nevoie de nici o explicație, fiecare formulând o definiție proprie pe care i-o aplică fără drept de apel. Poate, poate…
Clar este că mulți specialiști s-au oprit asupra acestui subiect, mulți neuroni au zbârnâit și multă cerneală a curs în încercarea de a stabili cât mai bine cum stă treaba cu această magnifică dezvoltare personală. Și e păcat să rămână la stadiul de maculatură toată munca oamenilor.
Așadar, să purcedem prin hățișurile acestei expresii și ale înțelesurilor din spatele celor două cuvinte. General acceptat este faptul că dezvoltarea personală se materializează într-un cumul de acțiuni pe care un individ le întreprinde cu scopul de a deveni cea mai bună variantă a sa. Și cum o persoană, în mod ideal, evoluează pe tot parcursul vieții, ne lămurim rapid că ar trebui să ne împrietenim serios cu noțiunea în cauză.
Trebuie să recunoaștem din prima că un proces în urma căruia ne așteptăm să fim mai buni în anumite arii ale vieții noastre nu se petrece peste noapte și presupune ceva eforturi susținute, asezonate cu o convingere de nestrămutat în forțele proprii și în rezultatele de la capătul tunelului.
Și cum se mai întâmplă să deraiem de la traseu (doar oameni suntem!), aflăm că atunci intervin exact acei omuleți făcători de minuni care știu ce rotițe să ungă și care nu ne permit să ne lăsăm pe tânjală, respectiv trainerii care ne ghidează la fiecare pas, sau măcar la cei mai dificili – în etapa de autocunoaștere, în cea identificare a problemelor, de stabilire a obiectivelor și a direcțiilor de acțiune, precum și ca să ne urechească atunci când încercăm să ne faultăm singuri, par exemple.
Și astfel am mai stabilit un lucru: pentru a ne porni la drum la braț cu dezvoltarea personală, trebuie mai întâi să facem o introspecție serioasă și să vedem unde se situează acele puncte nevralgice pentru psihicul nostru, după care să le punem gând rău. Vestea bună este că avem liber 100% în această etapă și că putem să ochim absolut orice aspect nu ne place la propria persoană, pentru ca apoi să-l nimicim fără îndurare.
Partea tricky aici este să identificăm corect problemele sau aspectele de îmbunătățit, să nu confundăm cauze cu efecte (o greșeală frecventă) și să nu ne stabilim greșit țintele. Aici, din nou, un trainer ne poate fi de mare ajutor. Odată stabilite obiectivele, nu ne mai rămâne decât să compunem un plan de bătaie și să îl respectăm cu sfințenie (poate și cu mici abateri, aprobate și/sau atent supravegheate de către trainer).
Partea și mai tricky este să nu ne pierdem răbdarea, să nu abandonăm și să nu ne descurajăm. De cele mai multe ori, dezvoltarea personală include ieșirea din zona de confort, acel spațiu virtual întunecos de care psihicul nostru se ferește ca nenumitul de tămâie. Secretul este că acolo se întâmplă învățarea, evoluția și că abia de acolo vom obține rezultate durabile.
Ce putem îmbunătăți la noi? You name it! Acolo unde simțiți că ceva nu dă bine, intră în scenă dezvoltarea personală cu ale ei instrumente care, corect manipulate, fac minuni. Totuși, ca să vă stârnim inspirația, iată câteva aspecte pe care unii-alții le vizează: stabilirea valorilor personale, managementul timpului, creșterea și menținerea motivației, descoperirea și cultivarea abilităților, aptitutidinilor și talentelor creative, îmbunătățirea cunoștințelor într-un anumit domeniu, adoptarea unui stil de viață mai sănătos, dezvoltarea inteligenței emoționale, controlarea emoțiilor negative, a fobiilor sau tiparelor care blochează evoluția, îndepărtarea obiceiului de a amâna lucrurile, creșterea încrederii în forțele și capacitățile proprii, identificarea resurselor care pot susține dezvoltarea personală, adoptarea de obiceiuri benefice obiectivelor pe care ni le stabilim. Și lista poate continua mult și bine, în funcție de ce nevoi resimte fiecare persoană.
Non-formalul merge de multe ori mână în mână cu dezvoltarea personală, fiind adesea vorba despre aspecte care nu pot fi încadrate forțat în niște limite teoretice. Astfel, căile de dezvoltare sunt multiple și se adaptează în funcție de nevoi, obiective, așteptări.
Să nu mai spunem și de beneficiile dezvoltării personale pentru viața profesională: o încredere în sine crescută, o pregătire mai bună, un grad mai mare de empatie, etc. Din acest motiv, multe companii încep să își îndrepte atenția către programe de dezvoltare personală pe care să le ofere angajaților.
Ca să recapitulăm, dezvoltarea personală se întâmplă atunci când vrem să creștem constant, când ne dăm seama ce avem de îmbunătățit și punem degetul pe rană, când investim timp și alte resurse pentru asta, când ne însoțim câteodată de un specialist în domeniu, când nu ne descurajăm la primul hop și nici la al doilea și nici la al treilea. Și când, la finalul zilei, ne îngăduim un zâmbet pentru noi înșine, știind că nu am stat degeaba, că am făcut un mic cât de mic pentru ca într-o zi să devenim mari, indiferent de ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi.
La dezvoltare personală înainte!