Suntem cu toții de acord că pentru o dezvoltare constantă trebuie să investim în propria persoană timp și alte resurse, să învățăm, să ne lărgim orizonturile. Că nu putem sta frumușel cu mâinile-n sân, făcând aceleași lucruri și să ne așteptăm la rezultate miraculoase. Că ne vom îmbunătăți rezultatele pe măsura eforturilor depuse. Așa cum am afirmat într-un articol anterior (bazându-ne pe experiențele proprii, evident), un adult se dezvoltă doar dacă vrea.
Cam aceleași principii, doar că la alt nivel, se aplică și în cazul companiilor. Un succes consistent și durabil se construiește pas cu pas și necesită câteva investiții serioase. Iar resursa umană nu trebuie neglijată la acest capitol, deși este uneori uitată sau tratată cu superficialitate. Primul lucru pe care trebuie să îl conștientizeze orice manager care se respectă este acela că angajații din subordine trebuie motivați și prin alte mijloace decât cele financiare pentru a se dedica cu pasiune muncii pe care o prestează și pentru a aduce într-adevăr plusvaloare echipei.
Iar acest lucru se poate realiza cu șanse maxime de reușită prin implicarea directă a angajaților în diverse activități care să le ofere sentimentul de apartenență la echipa din care fac parte și care să consolideze relațiile din interiorul acesteia. Un manager bun va ști că un grup format din personalități, atitudini și comportamente diferite are nevoie de câte un check-in periodic pentru a funcționa omogen, eficient și cu rezultate pe măsură.
Specialiștii recomandă ca măcar o dată sau de două ori pe an să se realizeze o astfel de analiză a situației echipei/echipelor din cadrul companiei. În funcție de problemele identificate la nivelul angajaților, se elaborează o strategie și un program direcționate exact către acele puncte nevralgice sau către o parte dintre ele. Toate aceste activități constituie etapele unui team building reușit.
Ce trebuie să înțelegem din start este că, dacă problemele de comunicare identificate la nivelul echipei sunt prea numeroase sau ample, un team building de câteva zile nu va putea face minuni, eliminându-le în totalitate. Din acest motiv, o echipă bună de traineri va prezenta întotdeauna conducerii companiei în mod clar care sunt aspectele pe care le poate aborda în cadrul programului, precum și rezultatele obținute în urma implementării acestuia.
De asemenea, informațiile și instrumentele de lucru descoperite în cadrul programului de team building trebuie aplicate în continuare de către angajații participanți pentru efecte reale și consistente la nivelul echipei, motiv pentru care se este recomandată și o etapă de follow-up după derularea unor astfel de activități.
Pentru că am povestit în linii mari cum decurge un team-building complet, să ne lămurim un pic de ce tot batem apa-n piuă pe marginea acestui subiect. Concepul de team building este extrem de important pentru o companie care are pretenția că evoluează permanent. Un astfel de program are ca scop principal îmbunătățirea relațiilor dintre angajați pentru ca aceștia să funcționeze cu maximum de productivitate și să îndeplinească împreună în mod eficient obiectivele firmei.
Beneficiile unui team building se identifică de ambele părți, atât la angajați, cât și la angajatori. Angajații au ocazia de a-și exprima frustările, nesiguranțele, îngrijorările, de a a-și (re)descoperi punctele forte și abilitățile de care dispun. Recunoașterea conflictelor din interiorul echipei și acceptarea lor reprezintă un punct extrem de important pentru o funcționare eficientă și este tratat întotdeauna cu seriozitate în cadrul unui team building.
În plus, aceștia își vor cunoaște mult mai bine colegii, vor avea șansa de a-și identifica împreună puncte comune, de a-și dezvolta capacitățile necesare lucrului în echipă și de a găsi cele mai eficiente căi de comunicare, care să convină tuturor membrilor grupului. Practic, un angajat are și oportunitatea de a se dezvolta personal pe parcursul unui astfel de program pus la dispoziție de către angajator.
Pe parcursul unui team building se clarifică de foarte multe ori și care este poziția potrivită în echipă a fiecărui angajat, pe baza capacităților deținute, astfel întregul grup ajungând să funcționeze mult mai omogen și într-o atmosferă plăcută. Fiecare angajat ajunge să-și exploreze diverse aptitudini de care să se folosească ulterior în rezolvarea sarcinilor de la locul de muncă.
Echipa în ansamblul său ajunge astfel să fie mai motivată, mai responsabilă, mai energizată și să se încarce cu o atitudine pozitivă și proactivă față de obiectivele care trebuie îndeplinite în cadrul companiei.
Toate aceste beneficii resimțite de către angajații mult mai bine integrați în cadrul echipei din care fac parte se reflectă în mod evident îm modul de lucru al acestora, în rezultatele obținute și în poziția companiei pe piață. O echipă care dispune de o coeziune puternică și știe să-și împartă în mod eficient sarcinile, funcționând ca un tot unitar este un câștig important pentru o firmă.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unui team building, resimțite atât la nivelul angajaților, cât și al angajatorilor. Meditați puțin asupra celor de mai sus, indiferent de poziția în care vă regăsiți și nu uitați că echipa Crilia vă oferă o gamă largă de servicii din acest segment, special concepute pentru companii. Așa că, dacă vreți să creșteți profesional și chiar și personal, aveți pe cine trage de mânecă!