Cum să conduci fără să iei puterea: De ce nu avem nevoie de lideri
În octombrie Serile Crilia o are ca invitată pe Oana Olariu de la CIVICA. Doar citind titlul a ceea ce și-a propus ea să abordeze ca subiect ne-a făcut automat să vrem să aflăm răspunsul.
Iată câteva cuvinte despre subiect de la invitata noastră:
Există în prezent, zeci de grupuri active de ajutor reciproc, altele decît partidele politice. Peste stratul mișcării „do it yourself” („fă-o tu însuți”) se suprapun rețele întregi de sharing – de la obiecte digitale, la alimente și spații de locuit, de la timp și expertiză, la tipare de organizare care nu presupun o unitate de comandă. Trăim o revoluție o colaborării care face posibilă „revoluția lipsită de lideri”. Focarul schimbării socio-politice s-a deplasat din zona politicilor tradiționale, înspre comunitate și țesătura de stiluri de viață îmbrățișate de oameni.
Vorbim despre cum conducem, fără să luăm puterea din mîinile politicienilor și despre forța rețelelor descentralizate. O mișcare subordonată unui lider este ca un păianjen. Dacă desprinzi capul de corp, întregul organism moare. O mișcare descentralizată seamănă, în schimb, cu o stea de mare. Încearcă să-i tai un braț și vei vedea că se regenerează. Taie organismul în bucăți și te vei trezi cu un banc de stele de mare.
Și dacă vrei să fii părtaș la această experiență, iată:
Când? Joi, 26 octombrie, ora 18:00
Unde? Fab Lab Iași (69A Dimitrie Mangeron Blvd., clădirea TEX 6, etajul 2)
Cât mă costă? Cât te lasă inima (donația minimă recomandată– 10 lei). Împreună vom contribui la transformarea destinului unui tânăr într-o poveste de succes. Contribuim la educația și dezvoltarea unui bursier din cadrul Fondului de burse al Fundației Comunitare Iași
Cum mă înscriu? Completează repede repejor acest FORMULAR, iar în 24 de ore vei primi confirmarea de la noi.
Şi dacă nu te-am convins, o lăsăm pe Oana să vă mai spună despre ea:
De peste 8 ani intermediez primul contact al studenților de la Jurnalism cu reportajul și interviul. Am absolvit, la rîndul meu, facultatea aceasta, căutînd un răspuns la cum se formează conștiința socială și cum, poveștile pe care ni le spunem, influențează comportamentele și viața pe care o trăim. După trei ani, nu găsisem un răspuns suficient, așa că m-am îndreptat către Psihologie. După încă 2 ani de master, răspunsul încă îmi aluneca printre degete, dar începuse Primăvara Arabă, care, mai apoi, s-a dovedit a fi o cutie de Pandoră. Se vorbea însă despre jurnalismul cetățenesc și rețelele de socializare care permit comunicarea directă și auto-organizarea.
Am mai petrecut 4 ani despicînd firul în patru, într-o teză de doctorat, despre cum a devenit posibilă auto-organizarea și miza socio-politică a stilurilor de viață colaborative. Cred că am prins un capăt de ață, pentru parcurgerea labirintului și acum încerc să contribui mai conștient la construcția comunitară, alături de echipa CIVICA, organizație nonguvernamentală pentru cetățenie activă și bună guvernare.