Că tot am primit priviri piezișe când am lansat programul de Training 1 la 1 și pentru că am așa, un cârcel care mă ține între coaste, am zis să mai clarific un pic lucrurile.
Trainingul 1 la 1 e fix ceea ce spune titlul: ne vedem individual, lucrăm pe tematica aleasă în funcție de nevoile tale. În lipsă de un cuvânt mai sexy, am ales „training” care se face cu grupuri de oameni și am băgat și un „1 la 1” pentru diferențiere.
Dacă optezi pentru un curs de Dicție, sunt câțiva pași pentru evaluarea ta și apoi lucrezi cu trainerul pe problemele tale exacte. Pe pronunție de „s” sau rotunjire de vocale etc. Trainerul aduce input, îți prezintă conținut, metode, tehnici, îți arată cum să faci, îți dă teme pentru acasă specifice.
Dacă vrei să faci Gândire laterală, venim cu conținut, îți prezentăm metode, experimentezi metodele, primești teme de aplicat acasă.
Nu l-am numit coaching pentru că nu e coaching. Nu l-am numit consiliere, pentru că nu e consiliere. Bine, aș fi putut să-i zic consiliere în dicție, consiliere în comunicare etc., dar am ales să fac un pas în lateral. Și aici specialiștii în coaching și consiliere pot să mă susțină.
Din ce știu eu, și nu sunt specialist pe domeniu, coachingul este un o metodă de dezvoltare a abilităților oamenilor în care coach-ul sprijină descoperirea de către cel care vine la coaching a propriilor răspunsuri și soluții la problemele întâmpinate. Coach-ul nu are intervenții pe conținut, el doar pune întrebările potrivite la momentul potrivit, ghidează omul să își găsească drumul. Coach-ii (habar n-am cum se scrie corect 😀 ) urmează niște programe de dezvoltare destul de elaborate în care învață tehnici și metode specifice domeniului.
Iarăși, din ce știu eu fără să fiu specialist, consilierea implică anumite studii în psihologie, pentru descoperirea a ceea ce stă în spatele problemei, abilități de a scoate la lumină lucruri pe care nici cel consiliat poate nu le știa, pentru a rezolva/găsi soluții la o problemă. Consilierea psihologică sau de altă natură (înclusiv mult vorbita consiliere în dezvoltare personală) implică și o interdependență de domenii pe care consilierul le poate aborda pentru rezolvarea problemei cu care omul vine la consiliere.
În trainingul ăsta 1 la 1 accentul e pus pe dezvoltarea de anumite abilități, în funcție de ce decizi tu că ai nevoie (bine, dacă nu ai decis tocmai bine, te putem îndruma spre alte direcții). Te luăm de unde ești, analizăm buba și intervenim cu acele lucruri care considerăm noi că te pot ajuta pe tematica respectivă. Da, vom pune și întrebări pentru ca tu să faci alegeri bune, să găsești răspunsuri pe care numai tu le știi, o să săpăm oleacă să vedem care sunt lucrurile ce stau în spatele unor probleme (nu, nu îți analizăm copilăria și relația cu părinții), dar departe de noi de a avea pretenția să fim coachi sau consilieri.
Acum, e posibil să mă înșel, e posibil să fi vorbit total pe lângă. Dar știu, văd deja, că formatul acesta ajută oamenii, intervine în puncte esențiale pe care ei au nevoi să le dezvolte, să le îmbunătățească. Și omului care are nevoie de dezvoltare nu cred că-i pasă tare mult de termenul/titulatura folosită. Nouă, „specialiștilor” ne pasă și ne uităm cruciș.
Și aia e!
Peace! 😀