Dacă ai deschis articolul ăsta, e clar că ai ajuns aici dintr-o cauză sau alta (d’uh!). Bine, vreau să cred că-i din cauză că-ți plac trainingurile noastre și ești interesat de inteligența emoțională. Sau poate că-i altceva, ce nu poți neapărat să explici și vine dintr-o căutare spontană sau dintr-un feeling?
Dacă răspunsul la ultima întrebare e „DA”, bine ne-am găsit în lumea intuitivilor. S-ar putea să ai un tip de personalitate care îți ghidează alegerile chiar în această direcție. Sau încă nu știi ce fel de profil psihologic ai? Nici eu n-am știut până de curând, când am făcut testul ăsta. N-o fi 100% conform cu realitatea mea interioară, dar m-a ajutat să înțeleg mai în profunzime mecanismele mele de funcționare.
Așa am aflat că doar 25% din populația planetei este intuitivă, celelalte 75% fiind din categoria senzorială. Nici unul dintre aceste tipuri nu este rău sau bun, ori mai pregătit pentru viață sau ba. Doar că-i interesant să știi asta, ca în căutările tale să fii pregătit pentru diferența asta de percepție.
Și acum, că ne-am clarificat treaba cu tipurile de personalitate stabilite de psihologi, hai să vedem cum interpretează cercetătorii știința din spatele intuiției. Se pare că acest beculeț care se aprinde în luarea de decizii este localizat în partea dreaptă a creierului, în hipocampus și în sistemul digestiv. Așa că atunci când neuronii tăi nu mai procesează informația și nu știu ce au de făcut, probabil că intuiția stă să-ți coacă pasul următor. În plus, oamenii de știință au descoperit că în burta noastră șade o întreagă rețea de neurotransmițători, denumită sistemul nervos enteric. Cum putem să-l detectăm? Prin fluturii în stomac sau starea de rău care frecventează din când în când. Dar dacă aceste stări vin însoțite de „aha-ul!” pe care îl căutam?
Oricum ar fi, intuiția nu vine în orice condiții. Avem nevoie s-o antrenăm ca pe un mușchi pus în mișcare la stadion. E necesară claritatea, cunoașterea de sine și un nivel de energie echilibrat, ca să putem procesa ce vrea ea să ne transmită. În altă ordine de idei, sunt și mai multe feluri de intuiție asupra realității, după cum observă scriitorul și regizorul Andrei Tarkovski:
„[…] în cazul creației artistice, intuiția nu este aceeași ca în cazul cercetării științifice. […]Înțelegerea, în sens științific, înseamnă acceptarea la nivel mental, logic, este un act intelectual înrudit cu procesul de demonstrare a unei teoreme. Înțelegerea imaginii artistice înseamnă acceptarea frumosului în sens estetic, la nivel senzorial, iar uneori chiar suprasenzorial.”
Ție ce-ți spune intuiția?
Mie îmi spune că ceea ce se va întâmpla în weekend la Crilia se va lăsa cu activare de oportunități, încredere și coordonare fără împotmolire.
De ce? Pentru că inaugurăm AMAZING Facilitators pentru tine, pentru mine, pentru căutătorii de performanță și valoare.
Hai să ne antrenăm intuiția timp de 2 weekend-uri pentru mai multă inspirație și acțiune!
Articol scris de: Alexandra Ceornei