Eram la dentist săptămâna trecută și în timp ce își făcea treaba, dl. doctor a început să vorbească în zeflemea despre „dezvoltarea personală”: „trebuie să merg să mă dezvolt un pic personal, că nu mai pot… poate pe o plajă undeva sau la munte… da da.” Ceva de genul ăsta.
Norocul lui că nu am putut vorbi. Dar după ce a terminat i-am zis și eu vreo două despre dezvoltarea personală și i-am explicat binișor una-alta până când a tăcut chitic și îngândurat. Și știu că nu este acest domn (foarte fain om, de altfel) nici pe departe singurul care gândește așa.
Încerc să evit sintagma „dezvoltare personală” pentru că de multe ori este asociată cu abilitățile paranormale ale mamei omida sau măcar ale tipei de la fostul OTV care își înfășura capul în prosoape și ghicea ce scrie pe bilețel.
Dar nu e așa.
Fă-ți timp și investește în tine! Pe zona de abilități UMANE (nu dezvoltare personală, da?). Poate nu la Crilia, dar undeva, ceva, cumva.
Cu cât ești mai bun în interacțiunea cu oamenii cu atât îți va fi mai ușor să avansezi profesional. Și din păcate am văzut prea mulți oameni competenți peste medie în domeniul lor și care se bazează doar pe asta, lăsând abilitățile umane undeva într-un colțișor. Și se trezesc că reacționează nepotrivit în situații complicate sau conflictuale că nu știu să-și gestioneze agresivitatea sau pasivitatea, că reacționează exagerat când e vorba de sentimente puternice (furie, teamă, anxietate etc.)
Iată ce ai putea face pentru a-ți crește abilitățile umane:
- Îți poți găsi un mentor. O persoană pe care o admiri și care te poate ajuta să răspunzi la anumite dileme pe care le ai. Un om care să-ți dea soluții și care să te încurajeze. Un om care să te asculte și să îți spună adevărul despre tine (chiar dacă doare).
- Citește! Și nu doar nonficțiune și cărți la care subtitlul e „dezvoltare personală”, dar citește beletristică, citește psihologie, citește povești de viață. (uite câteva cărți pe care ți le recomand: orice de Hosseini, OPEN a lui Agassi, Dulcele bar – Moehringer, Inteligența emoțională – Goleman, Lecții de magie – E. Gilbert”
- Mergi la cursuri! Știu că e o loterie și piața asta a cursurilor de „dezvoltare personală”, dar informează-te cum sunt cursurile de pe piață sau cere în interiorul companiei la care lucrezi să ți se ofere. La Crilia avem o serie de ateliere la care te poți înscrie. Au o durată scurtă 2-3 ore și sunt atât seara, cât și în week-end. Le regăsești mai jos. Dacă ai timp, poți investi într-un program mai consistent cum e cel de People Skills de la noi.
- Fă coaching! Un om priceput care face coaching te poate ajuta să răzbați printre micile sau marile obstacole personale sau profesionale. Eu la Crilia fac Training 1 la 1 care e un soi de coaching combinat cu consiliere și training . Am lucrat cu oameni destul de diferiți în 1 la 1 și pot să îți spun că aspectul cel mai important este constanța – faptul că mergi periodic și faci o realiniere a nebuniilor care îți trec prin cap și încerci să ataci problemele specifice apărute între întâlniri.
- Întâlnește-te cu oameni! Adică mergi la evenimente, spune tu primul „Bună, ce faci? Cum și se pare evenimentul?”, invită la cafea oameni pe care nu-i știi neapărat dar pe care ai vrea să-i cunoști. Întâlnirea fizică nu poate fi înlocuită cu nimic. Și e bună tare prezența asta fizică a oamenilor, parol!
- Scrie! Scrie ce-ți dorești, cum îți dorești, ce nu-ți place, de ce nu-ți place, ce vrei să faci, cum vrei să faci, cu cine vrei să vorbești, unde să ceri ajutor. Scrie! Scrie fie doar cu scopul de a-ți ordona gândurile, fie doar cu scopul de a-ți elibera mintea și de a face loc unor gânduri noi.
Articol scris de:
Fondator & Trainer Crilia